Το παραδοσιακό ξύρισμα, για όλους εμάς που έχουμε επιλέξει αυτόν τον τρόπο για να ξυριζόμαστε, είναι μια διαδικασία ευχάριστη πέρα από αναγκαία.
Για να είναι όμως εκτός από ευχάριστη και ασφαλής, θα πρέπει να ακολουθούμε και κάποιους κανόνες υγιεινής.
Αυτός ο παράγοντας, μπορεί να μας προστατεύσει από δυσάρεστες καταστάσεις και αποφυγή μικρών ή μεγαλύτερων προβλημάτων από κάποια μόλυνση, σε περίπτωση ακόμα και ενός αθώου ερεθισμού.
Μέρος Α' - Κανόνες Υγιεινής
1. Δεν χρησιμοποιούμαι ποτέ τα ξυριστικά κάποιου άλλου. Αν για κάποιο λόγο πρέπει να το κάνουμε, τότε οπωσδήποτε πρέπει να τα απολυμάνουμε σχολαστικά.
2. Πριν από κάθε ξύρισμα, ξεπλένουμε με οινόπνευμα ή κάποιο αλκοολούχο διάλυμα, την μηχανή και την λεπίδα μας.
3. Στην συνέχεια και πριν ξυριστούμε, την βυθίζουμε σε ένα λεκανάκι ή μια κούπα με ζεστό νερό, για αρκετά λεπτά πριν ξεκινήσουμε να ξυριζόμαστε.
4. Πάντα μετά από κάθε ξύρισμα, λύνουμε, ξεπλένουμε και σκουπίζουμε τα κινητά μέρη της μηχανής και με μεγάλη προσοχή σκουπίζουμε και στεγνώνουμε την λεπίδα μας, ειδικά εάν πρόκειται να την χρησιμοποιήσουμε ξανά.
5. Καλό είναι, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, τις μηχανές μας να τις πλένουμε επίσης με λίγο χλιαρό νερό και υγρό για τα πιάτα. Έτσι αποφεύγουμε την δημιουργία αλάτων από υπολείμματα σαπουνιών, σε κρυφά σημεία της μηχανής που τυχόν μας ξέφυγαν της προσοχής.
6. Τα πινέλα, που διαθέτουν θύσανο με φυσικό τρίχωμα, φροντίζουμε να στεγνώνουν πάντα κάθετα, με τον θύσανο προς τα κάτω, σε κάποια ειδική βάση αν είναι δυνατόν. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα επίσης, καλό είναι να τα πλένουμε στο χέρι μας με κάποιο σαμπουάν, ώστε να απομακρύνουμε υπολείματα από λίποι σαπουνιού και να τα διατηρούμε σε καλή κατάσταση.
Διατηρώντας καθαρά τα σύνεργα του ξυρίσματος, είμαστε και καλύτερα εξασφαλισμένοι, από την έστω και μικρή πιθανότητα μόλυνσης, εάν και όταν συμβεί κάποιο μικρό ατύχημα.
Μέρος Β' - Πρώτες Βοήθειες
Είτε άπειρος είναι κάποιος, είτε έμπειρος, πάντα ενέχει ο κίνδυνος ενός μικρού ή μεγαλύτερου ατυχήματος.
Μια αμυχή μπορεί να γίνει για παράδειγμα, από μια αστοχία του κατασκευαστή, ακόμα και μιας καινούργιας λεπίδας.
Επειδή λοιπόν αυτά συμβαίνουν και στα "καλύτερα σπίτια", καλό είναι να είμαστε πάντα εφοδιασμένοι, με κάποια προϊόντα που θα μας δώσουν την λύση, σε μικρές η μεγαλύτερες αμυχές.
1. Αιμοστατικά σπίρτα - αιμοστατικό σε κατασκευή σαν σπίρτο. Έχουν κεφαλάκι σαν τα κανονικά σπίρτα, αλλά αυτό αποτελείται από ποσότητα αιμοστατικού. Τα εφαρμόζουμε λίγα δευτερόλεπτα επάνω στην αμυχή και σταματούν άμεσα την αιμορραγία.
2. Αιμοστατικό στικ - ίδιου τύπου αιμοστατικό, που όμως έρχεται σε στικ (όπως είναι οι κηρομπογιές). Το στικ εφαρμόζεται σε μικρές αλλά και μεγαλύτερες αμυχές και κοψιματάκια και σαν ποσότητα, θα διαρκέσει σαφώς πολύ παραπάνω.
3. Τζέλ - αιμοστατικό διάλυμα σε μορφή gel, που δρά όπως όλα τα αιμοστατικά. Απλώνουμε μια ελάχιστη ποσότητα, επάνω στην αμυχή. Δημιουργεί ένα φίλμ στο τραύμα και σταματά την αιμορραγία. Αφού το αφήσουμε να δράσει, ξεπλένουμε με νερό.
4. Αλούμ (alum block) - ποτάσιο σε συσκευασία μπλοκ (σαν μικρό σαπουνάκι) ή σε στικ, μικρά και μεγάλα, από διάφορες εταιρείες. Η alum κατά βάσει, είναι αντισηπτική αλλά έχει και τις ιδιότητες ενός αιμοστατικού.
4. Τελευταίο προϊόν για τις πρώτες βοήθειες στο σπίτι, είναι το αιμοστατικό βαμβάκι. Αφορά κάπως πιο σοβαρά κοψίματα, όπου θέλουμε λίγο παραπάνω βοήθεια. Κόβουμε μια μικρή ποσότητα, αναλόγως το τραύμα, το πιέζουμε και το αφήνουμε επάνω έως ότου να σταματήσει εντελώς την αιμορραγία.
Όλα αυτά τα προϊόντα αφορούν αμυχές και μικρά κοψίματα φυσικά. Τα βρίσκουμε σε φαρμακεία, καταστήματα επαγγελματικού εξοπλισμού κομμωτικής, εξειδικευμένα ειδών ξυρίσματος ή ακόμα και σε super market, mini market κλπ.
Τέλος, εάν "ώ μη γένοιτο", χρειαστούμε περαιτέρω βοήθεια, για κάτι πιο σοβαρό, μπορούμε και πρέπει να προστρέξουμε σε κάποιο φαρμακείο ή κέντρο υγείας κλπ.