17 Νοεμβρίου, 2022

Δημιουργία αφρού, με σαπούνια νέας «τεχνολογίας» Q&A ep.2 s1







Σήμερα επανερχόμαστε και συνεχίζουμε την σειρά μας, που έχει τίτλο Q & A - «ερωτήσεις και απαντήσεις». 

Προσπαθώντας να ρίξουμε λίγο περισσότερο φώς σε θέματα του παραδοσιακού ξυρίσματος και του ξυρίσματος γενικότερα.

Με σκοπό να βοηθήσουμε, όσους φίλους έχουν απορίες και σχετικά ερωτήματα.

Στην σημερινή ενότητα, θα ασχοληθούμε με ένα από τα θέματα, που συχνά βλέπουμε να αναδύονται, μέσα από ερωτήσεις και αναφορές, σε forum, συζητήσεις και παρουσιάσεις, ακόμα και «έμπειρων» φίλων του ξυρίσματος.



Δημιουργία αφρού, με σαπούνια νέας «τεχνολογίας»!

Είναι πάρα πολύ συχνός ο ισχυρισμός, ότι τα σύγχρονα artisan σαπούνια ξυρίσματος, δεν έχουν τον αφρισμό που κάποιοι παλαιότεροι είχαν συνηθίσει.

Βλέπουμε λοιπόν  πολύ συχνά, φίλοι του Π.Ξ. να έχουν την πεποίθηση, ότι τα σαπούνια που παράγονται τα τελευταία χρόνια, δεν κάνουν το αφρό που όλοι γνωρίζουν.

Αντιθέτως η μαρέγκα τους, έχει μια υφή γιαουρτιού, η προσομοιάζει με μια ελαστική κρέμα, πάρα με σαπούνι. 

Στην κατηγορία αυτή, εντάσσονται σαπούνια κυρίως από την άλλη άκρη του Ατλαντικού (Η.Π.Α. – Καναδά), αλλά και σχεδόν όλες οι νέες παραγωγές, σαπουνιών artisan εταιρειών της Ευρώπης.

Όπως για παράδειγμα είναι τα A&E, Phoenix, Barrister & Man, Zingari, Saponofficio Varesino κοκ.


Ερχόμαστε να δώσουμε την απάντηση λοιπόν, στους ανωτέρω ισχυρισμούς, μέσα από την εμπειρία μας με πολλά από τα ανωτέρω σαπούνια και μέσα από δεκάδες ξυρίσματα μαζί τους αλλά και με πολλά άλλα σαπούνια και κρέμες, της “παλαιάς σχολής”.


Αγαπητοί φίλοι, 

κανένας παραγωγός σαπουνιού, δεν κατασκευάζει το σαπούνι του με στόχο, αυτός που θα το χρησιμοποιήσει να ξυριστεί με μια «πάστα»!

Τα τελευταία χρόνια, παρατηρούμε μια τεράστια βελτίωση στην ποιότητα, παλαιών αλλά και νέων παραγωγών, ακόμα και στις χαμηλότερες «κατηγορίες» σαπουνιών! 

Αν μπορούμε να θεωρήσουμε ότι κάτι τέτοιο ισχύει, για σαπούνια και κρέμες που η τιμή τους κυμαίνεται μεταξύ 10€  και 20€ (ευρώ). 

Όλοι οι παραγωγοί φροντίζουν, ώστε τα σαπούνια τους να δίνουν προστασία και ολισθηρότητα κατά την διάρκεια του ξυρίσματος και παράλληλα να προσφέρουν τον καλύτερο βαθμό, σε ότι χρειάζεται το πρόσωπο, για γρήγορη αποκατάσταση και περιποίηση της επιδερμίδας.

Όλα τα σαπούνια, μπορούν και πρέπει να κάνουν αφρό (μαρέγκα).

Με την μόνη διαφορά ότι, πολλά αν όχι τα περισσότερα, πολύ καλά σαπούνια, λόγω των πολλών και πολλές φορές εκλεκτών συστατικών τους, έχουν την τάση, ο αφρός που δημιουργούν να είναι λιγότερο ογκώδης.

Πάντα όμως πρέπει να είναι «αφρός» και όχι πάστα ή γιαούρτι!

Μάλιστα, μετά και από μια μικρή έρευνα που κάναμε, είδαμε και ακούσαμε τις απόψεις κάποιων επωνύμων παραγωγών, που δηλώνουν ακριβώς αυτό!

Τα σαπούνια αυτά παράγονται, ώστε να χρησιμοποιούμαι πολύ μικρή ποσότητα κάθε φορά!

Εάν έχουμε το συνήθειο (κακό για εμάς), να βουτάμε το πινέλο μέσα στο μπολ το σαπουνιού, ώστε να πάρουμε την ποσότητα που θέλουμε.

Είναι σχεδόν σίγουρο, ότι ποτέ δεν θα πάρουμε αυτή που χρειαζόμαστε!

Συνήθως οι περισσότεροι παίρνουν μια τεράστια ποσότητα και στην συνέχεια είναι αδύνατον, όσο και να δουλέψουν το πινέλο και όσο νερό και να προσθέτουν, να δημιουργήσουν τον σωστό αφρό.

Ένα ωραίο παράδειγμα σε αυτό το θέμα, δίνει ο συμπατριώτης μας, παραγωγός και ιδιοκτήτης των εξαιρετικών και διάσημων πλέον σαπουνιών Ariana & Evans, Πήτερ Τσαρκάλης.

Αξίζει να το παρακολουθήσει κάποιος εδώ.

 

Η απάντηση λοιπόν στο ερώτημα, για τον αφρό στα σύγχρονα σαπούνια:   

Όλοι οι παραγωγοί φτιάχνουν και δοκιμάζουν τα σαπούνια τους, ώστε στην χρήση να δίνουν ένα καλά δομημένο αφρό!

Δεν υπάρχει σαπούνι που να «διψά» για νερό, όπως συχνά αναφέρεται από κάποιους.

Όταν ακούμε κάτι τέτοιο από κάποιον ή τυχαίνει να το διαπιστώσουμε και εμείς, σημαίνει ότι έχουμε υπερβολική ποσότητα σαπουνιού!

Ο καλύτερος τρόπος για να δουλέψουμε ένα σαπούνι ξυρίσματος, ότι είδους και να είναι αυτό (σκληρό, μαλακό, croap ή και κρέμα ακόμα), είναι να αφαιρούμε από την συσκευασία του, την ποσότητα που χρειαζόμαστε για το ξύρισμά μας. 

Με ένα κουταλάκι (ακόμα και τα πλαστικά του παγωτού κάνουν τέλεια για αυτή την δουλειά), μια μικρή σπάτουλα, το ξυλάκι από ένα παγωτό (το ξυλάκι από παγωτίνια ειδικά είναι ότι πρέπει) ή οτιδήποτε άλλο νομίζουμε ότι μπορεί να μας εξυπηρετήσει γιά αυτό τον σκοπό.

Η ποσότητα που χρειάζεται, για να κάνουμε εξαιρετικό αφρό, είναι περίπου 1/2 (μισό) κουταλάκι του γλυκού (εάν π.χ. «συμπιέσουμε» τα ξύσματα που θα πάρουμε, σε μια ενιαία μάζα).

Μετά από μία - δύο χρήσεις με τον συγκεκριμένο τρόπο, είναι σίγουρο ότι θα πετύχουμε την σωστή ποσότητα για κάθε μας σαπούνι. 

Δουλεύουμε την ποσότητα που αφαιρέσαμε σε μπολ ξυρίσματος, με στραγγισμένο πινέλο και προσθέτοντας ελάχιστο νερό κάθε φορά.

Εάν συνηθίζουμε την δημιουργία αφρού στο πρόσωπο, δουλεύουμε πολύ λίγο στο μπολ, ώστε το πινέλο μας να «φορτώσει» κάποια ποσότητα σαπουνιού, ικανή για να συνεχίσουμε την δημιουργία αφρού στο πρόσωπό μας. 

Επανερχόμαστε στο μπολ και φορτώνουμε ξανά, κάθε φορά που νομίζουμε ότι ο αφρός μας χρειάζεται περισσότερη πυκνότητα. 

Με τον τρόπο αυτό δουλεύουμε, μέχρι να πάρουμε μια καλά δομημένη, ποιοτική και γυαλιστερή "μαρέγκα"!  


συνεχίζεται.......