Η συντήρηση και η απολύμανση, της μηχανής και του πινέλου, είναι ένα θέμα που συχνά εμφανίζεται σε ερωτήματα φίλων, που αποφασίζουν να ξεκινήσουν το "ταξίδι" τους, στον κόσμο του παραδοσιακού ξυρίσματος.
Αν και έχουμε αναφερθεί και σε προηγούμενες δημοσιεύσεις μας σε θέματα υγιεινής και συντήρησης, μια πρόσφατη απορία φίλου, επανέφερε το θέμα στο προσκήνιο.
Σε ότι αφορά τα πινέλα και την συντήρησή τους, μετά από μια αναδρομή σε παλαιότερες αναφορές μας, φαίνεται ότι το συγκεκριμένο θέμα δεν το καλύψαμε επαρκώς.
Ας ξεκαθαρίσουμε λίγο περισσότερο τα πράγματα.
Ο λόγος που δεν επεκταθήκαμε στο συγκεκριμένο θέμα, ήταν κυρίως γιατί θεωρούσαμε ότι κάποια πράγματα είναι αυτονόητα.
Στην πραγματικότητα όμως αποδεικνύεται, ότι κάποιοι φίλοι αναζητούν και πολύ σωστά "απαιτούν", απαντήσεις.
Φυσικά στο θέμα της συντήρησης και της απολύμανσης των εργαλείων μας, ο καθένας έχει την δική του άποψη και αντιμετώπιση.
Συνεπώς, ότι θα αναφέρουμε παρακάτω, σαν μην ειδικοί σε θέματα υγιεινής, είναι καθαρά η προσωπική μας προοπτική στο θέμα και η πρακτική της εφαρμογή.
Συντήρηση και απολύμανση πινέλου
Το πινέλο που χρησιμοποιούμαι στο καθημερινό μας ξύρισμα, είναι αλήθεια ότι θέλει ελάχιστη φροντίδα.
Εάν είναι συνθετικό, είναι ακόμα πιο απλά τα πράγματα.
Συνήθως ένα πινέλο μετά από κάμποσα ξυρίσματα, αρχίζει να συγκρατεί λίπη και να σκληραίνει.
Πέρα όμως από αυτό, το πρόσωπό μας κάθε φορά που χρησιμοποιούμαι ένα πινέλο, μπορεί να έχει και κάποια προβλήματα.
Όπως για παράδειγμα, κάποια μόλυνση που ίσως και να μην έχει ακόμα εκδηλωθεί ή να έχουν εμφανιστεί σπυράκια ή ακόμα και από κάποιο κόψιμο στα ενδιάμεσα των περασμάτων της μηχανής, να μείνουν υπολείμματα αίματος στον θύσανο.
Τα παραδείγματα είναι τυχαία και ενδεικτικά! Υπάρχουν πάρα πολλές περιπτώσεις, που μπορεί το τρίχωμα του θυσάνου να κρατήσει κάποια ανεπιθύμητα κατάλοιπα.
Εάν λοιπόν χρειαστεί, το πινέλο μας μείνει για αρκετές ημέρες αχρησιμοποίητο ή θέλουμε να το αποθηκεύσουμε για καιρό, ειδικά εάν ο θύσανος είναι από φυσική τρίχα, τότε είναι πιθανό να δημιουργηθούν προβλήματα.
Τα μικρόβια και οι μύκητες, σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι στην ημερήσια διάταξη.
Εάν λοιπόν πρόκειται να αφήσουμε ένα πινέλο για πολλές ημέρες αχρησιμοποίητο, ο καλύτερος τρόπος για να το κρατήσουμε καθαρό είναι ο εξής.
Καταρχάς μπορούμε να το πλύνουμε, δημιουργώντας αφρό στο χέρι μας και να το δουλέψουμε για λίγη ώρα, με ένα οποιοδήποτε σαμπουάν μαλλιών.
Δεν υπάρχει κανόνας, για το πόσο συχνά χρειάζεται να πλένουμε το πινέλο μας. Αυτή την διαδικασία μπορούμε να την κάνουμε, όποτε νομίζουμε ότι χρειάζεται!
Θα λέγαμε ότι μία με δύο φορές τον μήνα, είναι μια λογική συχνότητα εάν δεν υπάρχουν άλλοι λόγοι.
Η συνέχεια αφορά, την μακροχρόνια αποθήκευση του πινέλου.
Αφού αφήσουμε το πινέλο μας να στεγνώσει από την παραπάνω διαδικασία, στην συνέχεια το μουσκεύουμε, είτε ψεκάζοντάς το με ένα βαποριζατέρ ή βουτώντας το σε ένα πιατάκι ή φλιτζανάκι ή κάτι ανάλογο, με το καλύτερο και απλούστερο απολυμαντικό, για αυτή τη δουλειά.
Είναι πάμφθηνη και μπορούμε να τη βρούμε σε όλα τα φαρμακεία.
Η ισοπροπυλική αλκοόλη, χρησιμοποιείται σε πολλούς τομείς και σε πάρα πολλές χρήσεις. Εκτός των άλλων και σαν συστατικό στην παραγωγή καλλυντικών. (διαβάστε σχετικό άρθρο εδώ).
Λόγω της πανδημίας και επειδή είναι ένα από τα κύρια συστατικά, στην παρασκευή αντισηπτικών, μπορεί πρόσκαιρα να διαπιστώσετε, ότι είναι σε έλλειψη.
Στην πραγματικότητα όμως, οι ποσότητες ισοπροπυλικής αλκοόλης που παράγονται σήμερα, είναι κολοσσιαίες.
Συνεπώς είναι σίγουρο ότι εάν δεν βρείτε την μία μέρα, την επόμενη ή την μεθεπόμενη, θα είναι ξανά διαθέσιμη.
Μετά λοιπόν το απαραίτητο στέγνωμα από την ισοπροπυλική αλκοόλη, το πινέλο μας είναι πλεόν έτοιμο, για να μπεί στο ντουλάπι.
Συντήρηση μηχανής διπλής αιχμής
Σε γενικές γραμμές, ότι αναφέραμε σε θέματα επιμόλυνσης για τα πινέλα, μέσες - άκρες το ίδιο ισχύει και για τις μηχανές.
Ο κίνδυνος να μείνουν κάποιες εστίες μόλυνσης, τόσο στην κεφαλή της μηχανής, όσο και στην λεπίδα, είναι υπαρκτός.
Ειδικά στις λεπίδες, μην ξεχνάμε ότι στις περισσότερες περιπτώσεις, όταν ανοίγουμε το κηρόχαρτο που είναι συσκευασμένες, έχουν έντονα υπολείμματα, από την κόλλα με την οποία συσκευάζονται.
Αυτά τα υπολείμματα, δυστυχώς δεν φεύγουν με ένα ξέπλυμα, ούτε και εάν αφήσουμε τα κομμάτια της μηχανής μας, μέσα σε μπολ ή σε λεκανάκι με νερό.
Παραμένουν εκεί, ακόμα και εάν δεν φαίνονται με γυμνό μάτι! Αυτά τα υπολείμματα, εκτός από το να δημιουργήσουν με τον καιρό, ένα σημείο που θα παρουσιάσει αποχρωματισμό και φθορά στο μέταλλο, μπορούν να γίνουν και εστία επιμολύνσεων.
Ο καλύτερος και κυρίως ανέξοδος τρόπος, για τον καθαρισμό της μηχανής.
Θα πρέπει να δείξουμε επίσης λίγη περισσότερη προσοχή, στα στηρίγματα της λεπίδας, που βρίσκονται στο top cup και είναι πολύ πιθανό να έχουν συγκρατήσει κάποια υπολείματα κόλλας.
Ένας ακόμα τρόπος, πριν την διαδικασία του ξυρίσματος και για να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο από πιθανές επιμoλύνσεις είναι:
Αφού τοποθετήσουμε την λεπίδα μας στην μηχανή, να ψεκάζουμε κεφαλή και εκτεθειμένη λεπίδα, με καθαρό οινόπνευμα.
Χρησιμοποιώντας ένα μικρό βαποριζατέρ, είναι πιο βολικό και πιο οικονομικό, από το να την βουτάμε σε κάποιο μπολ ή λεκανάκι, ξοδεύοντας μεγαλύτερη ποσότητα.
Κάποιοι ίσως αυτό, το θεωρήσουν υπερβολικό! Σίγουρα δεν είναι!
Συστήνω λοιπόν, εάν φυσικά θέλετε και μπορείτε, να καθιερώσετε αυτή την διαδικασία, πριν από κάθε σας ξύρισμα.
Όλα τα παραπάνω ισχύουν, εάν χρησιμοποιείται την δική σας μηχανή!
Εάν τώρα, πρόκειται να χρησιμοποιήσετε την μηχανή κάποιου άλλου ή εάν αποκτήσετε κάποια vintage μηχανή, τότε τα πράγματα αλλάζουν.
Ειδικά στην δεύτερη περίπτωση, εάν δηλαδή την μηχανή είναι άγνωστο ποιός την είχε και που ήταν αποθηκευμένη, τότε θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε, πιο εξειδικευμένο εξοπλισμό για την αποστείρωση.
Οι ειδικές συσκευές και θάλαμοι αποστείρωσης, χρησιμοποιούνται για διάφορους σκοπούς και σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να αναζητήσετε κάποιων ειδικό, που διαθέτει μια τέτοια συσκευή.