Θα συνεχίσουμε να το κάνουμε σε κάθε ευκαιρία, γιατί είναι ένας σημαντικός παράγοντας στην καθημερινότητά μας, με το παραδοσιακό ξύρισμα.
Η φροντίδα και ο σωστός καθαρισμός της μηχανής, είναι από τα πιο σημαντικά στάδια, όλης της διαδικασίας του ξυρίσματος.
Καταρχάς, σε αυτό το άρθρο, σχεδιάζαμε να ασχοληθούμε με ένα γενικότερο θέμα. Αφορούσε τα "αναλώσιμα" και τα διάφορα βοηθητικά αντικείμενα, που κατά καιρούς μπορεί να μας φανούν χρήσιμα στην συντήρηση, την καθαριότητα και την αποθήκευση των ξυριστικών μας.
Ένα φαινόμενο όμως, που διαπιστώνουμε πάρα πολύ συχνά και που μας απασχόλησε ξανά, μετά το τελευταίο μας ξύρισμα, μας άλλαξε τα σχέδια.
Κατά την γνώμη μας, είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα και μας υποχρεώνει να αναφερθούμε σε αυτό, γιατί εκτός από εμάς, το διαπιστώνουν πλέον συχνά και φίλοι του blog.
Έχουμε ακούσει και έχουμε διαβάσει κατά καιρούς, γνωστούς και φίλους του παραδοσιακού ξυρίσματος, να προτείνουν, να γίνεται καθαρισμός της μηχανής, μετά από κάποιες χρήσεις, που ο αριθμός ποικίλει από τρία - τέσσερα ξυρίσματα, μία φορά την εβδομάδα κλπ.
Το συγκεκριμένο πρόβλημα στο οποίο αναφερόμαστε σε αυτό το άρθρο, αφορά όλες τις μηχανές, δύο ή τριών κομματιών και τις μηχανές πεταλούδας, αναθεωρεί την πρόταση, για την συχνότητα καθαρισμού της μηχανής.
Οι λεπίδες και το πρόβλημα με την κόλλα της συσκευασίας τους.
Σε κάθε νέα λεπίδα, οι περισσότεροι θα έχετε παρατηρήσει, στην προσπάθεια να ξετυλίξουμε το κηρόχαρτο που την περιβάλλει, την δυσκολία που αντιμετωπίζουμε τις περισσότερες φορές να ανοίξουμε αυτή τη συσκευασία.
Ο λόγος είναι ή κόλλα που τοποθετείται στο περιτύλιγμα, ώστε να ασφαλίσει την συσκευασία και να αποφευχθεί ένα τυχαίο ξετύλιγμα και έκθεση της γυμνής λεπίδας κατά λάθος, στον ανυποψίαστο καταναλωτή.
Εκτός όμως από την δυσκολία να ανοίξουμε αυτή την συσκευασία, διαπιστώνουμε πάντα, ότι αρκετό περισσευούμενο υλικό από αυτή την κόλλα, παραμένει επάνω στο μέταλλο σαν "σφραγίδα".
Αυτό το υλικό, εκτός από τα έντονα σημάδια, τα οποία είναι εμφανή σχεδόν πάντα, επάνω στις λεπίδες, μένει υπό την μορφή υπολειμμάτων και στο εξοπλισμό μας. (βλέπε φώτο 1).
Αυτά τα υπολείμματα κόλλας, κάποιες φορές μπορεί να είναι και αρκετά σε ποσότητα.Δυστυχώς οποιαδήποτε προσπάθεια καθαρισμού σε μια καινούργια λεπίδα, δεν συνίσταται γιατί,
α) μπορεί να έχουμε κάποιο δυσάρεστο συμβάν, δηλαδή άθελά μας να κοπούμε,
και
β) με την προσπάθεια καθαρισμού, υπάρχει και η περίπτωση να χαλάσουμε τον αιθέρα και την κόψη της λεπίδας.
Με την χρήση λοιπόν της μηχανής, τα υπολείμματα κόλλας, που υπάρχουν πάνω στην λεπίδα, αρχίζουν να διαλύονται μέσα στην κεφαλή και τις περισσότερες φορές να μένουν στα σημεία στήριξης, κυρίως στο top cap. (βλέπε φώτο 2)
Θα πρέπει να δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή, στα σημεία στήριξης της λεπίδας, που βρίσκονται στο καπάκι της κεφαλής (τοπ καπ).
Η συμβουλή μας λοιπόν, όσον αφορά τον καθαρισμό της μηχανής:
Μην περιμένετε να δημιουργηθεί κάποιο έντονο σημάδι, που σε κάποιες περιπτώσεις, μπορεί να οδηγήσει σε διάβρωση του φινιρίσματος, ειδικά στις μηχανές νίκελ και χρωμίου.
Καθαρίστε με σχολαστικότητα τα κομμάτια της μηχανής, μετά από κάθε χρήση, και δώστε προσοχή στα σημεία στήριξης της λεπίδας όπως και στο σπείρωμα της κεφαλής με την λαβή, για να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο.